Egyszerű házi poke bowl recept
Szereti a sushit, de mindig úgy érzi, hogy kevés? Próbálja ki a poke bowlt! Ebben a hagyományos hawaii ételben ugyanúgy megtalálja a hal darabokat, rizst, szójaszószt, vagy akár avokádót, mint a sushiban. Ez egy ideális könnyű nyári ebéd, amelynek elkészítése valóban csak egy pillanatot vesz igénybe. Az összetevőket ráadásul szabadon variálhatja hangulata és a hűtőszekrényben található hozzávalók szerint.
Mi tartozik egy poke bowlba?
A hagyományos poke bowl nyers halat tartalmaz, leggyakrabban lazacot vagy tonhalat, kockákra vágva. Mindig ügyeljen a hal minőségére és frissességére. A húsnak szilárd, kemény szerkezete legyen, friss rózsaszín vagy narancssárga színe és semleges illata, amely a tengervízre emlékeztet. Készíthet poke bowl-t rákokkal, csirke- vagy marhahússal is. A vegetáriánus poke bowlhoz adjon pácolt vagy sült tofut vagy tempeht.
Milyen rizst válasszunk?
A poke bowl alapja a minőségi sushi rizs vagy jázmin rizs, vagy a hasonló típusok, amelyek főzés után ragadós állagúak. A rizs kiváló alternatívája lehet a soba tészta, quinoa vagy leveles saláta, ha az alacsony szénhidráttartalmú változatot preferálja.
Rizs elkészítése Poke Bowlhoz
- A rizst alaposan öblítse le, tgye egy edénybe, és öntsön rá vizet. 1 csésze rizshez 1 csésze vízre lesz szükséged.
- Hagyja a rizst 30 percig ázni abban a vízben, amelyben főzni fogja – így gyorsabban és egyenletesebben fog megfőni.
- Fedett edényben forralja fel a vizet, majd csökkentse a lángot, és főzze további 10 percig, amíg az összes vizet fel nem szívja.
- Vegye le az edényt a tűzhelyről, és hagyja a rizst lefedve pihenni még 15 percig.
A rizs hőmérséklete fontos tényező a poke bowl elkészítésénél. Az ételt meleg (de nem forró) rizzsel tálalják, amely kontrasztot képez a hideg hallal. És ebben rejlik ennek az ételnek a legnagyobb varázsa!
Hogyan ízesítsük a rizst a poke bowlhoz?
A főtt rizst keverje össze 3 evőkanál rizsecettel, 1 teáskanál cukorral és 1/2 teáskanál sóval. A rizsecetnek köszönhetően a rizs ragadósabb lesz, tovább friss marad, és kiválóan kiegészíti a hal ízét.
A hozzávalók kiválasztásában csak a képzelete szab határt
Használjon friss vagy fermentált zöldségeket, valamint gyümölcsöket, mint a mangó vagy az ananász, amelyek egzotikus ízt kölcsönöznek az ételnek. A különböző színű és textúrájú összetevőknek köszönhetően a bowl csábítóan néz ki. A poke bowl ízesítéséhez kiválóan illik a chili, koriander és a minőségi szójaszósz. Próbálja ki az ázsiai konyha további összetevőit is, mint például pácolt gyömbér, wasabi vagy wakame. A díszítéshez használjon szezámmagot és apróra vágott újhagymát. Ossza meg velünk kommentben, hogy Ön szerint mi a legjobb poke bowl hozzávaló.
Ízletes házi poke bowl lazaccal
ELKÉSZÍTÉS:
- Kezdje a lazac elkészítésével: távolítsa el a lazac bőrét, és vágja először hosszú csíkokra, majd kockákra 1×1 cm-es darabokra. Készítse el a marinádot rizsecetből, szezámolajból, teriyaki szószból és citromléből. Merítse bele a lazacot, és alaposan keverje össze. Hagyja pihenni a hűtőben kb. 3 órát.
- Amíg a lazac pácolódik, főzze meg a sushi rizst, és készítse elő a többi hozzávalót. Főzze meg a szójababot, a sárgarépát reszelje le vékony szeletekre. Hámozza meg és vágja fel a mangót, az avokádót magozza ki, amelyet ízesítésként citromlével locsolhat meg, és megszórhatja szezámmal.
- A kész hozzávalókat tálalja egy mély tálba. Először készítsen egy rizs alapot, amelyre elrendezi a zöldségeket és a pácolt lazacot.
- A lazacos poke bowlt nagyszerűen kiegészíti egy majonéz, sriracha chili szósz és őrölt fekete bors keverékéből készült mártás. Locsolja meg vele a kész ételt, és már kész is!
A poke bowlt hagyományosan pálcikával fogyasztják, de senkit sem sért meg, ha villával esz. Ne félj-en összekeverni az összes hozzávalót a tálban, így egyesítve az ízeket.
Tudta, hogy...
...a poke bowl Hawaii-ról származik? Az inspiráció azonban a japán konyhából jött. Az "poke" szó ugyanis darabokra vágottat jelent, és a hal szeletekre vagy kockákra vágására utal, amely a poke bowl fő összetevője.
Jó étvágyat kívánunk!
Recept szerzője: Lenka alias @lilchef_lenka